Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Jak vybrat kávovar?

Máte rádi kávu? A příprava rozpustného kafe ve spolupráci s rychlovarnou konvicí už vám nedostačuje? Rádi byste si vychutnali šálek kvalitního espresa, cappuccina nebo našlehaného latté? Pak se pojďme společně podívat na současnou nabídku kávovarů na trhu - poradíme vám, jaký přístroj si vybrat, aby se pro vás každodenní šálek kávy stal rituálem, který uspokojí vaše chuťové buňky a bude vás bavit.


Základní typy kávovarů

Nezákladnější typ přístroje na výrobu kávy je kávovar na překapávané kafe, který je celkem rozšířený i v českých domácnostech. Jeho největší předností je, že dokáže během relativně krátké doby vytvořit velké množství kávy, která není příliš výrazná chuťově ani aromaticky. Překapávaná káva je tedy vhodná především pro jedince, kteří ji pijí denně a navíc ve velkém množství.

Pro přípravu takového šálku je mletá káva zalévána horkou vodou přes papírový filtr nebo permanentní sítko a pod normálním tlakem překapává do připravené konvice. Papírový filtr, přes který káva protéká, je vhodný pouze na jedno použití, sítko je trvalé, ale je velmi důležité ho po každém použití vyčistit. A ještě jeden rozdíl mezi těmito filtry je – pro ten papírový se káva mele najemno, přičemž pro sítko je žádoucí zrna hrubě pomlít.


Automatické přístroje

Pokud jste milovníkem kávy, ale její přípravu chcete mít co nejjednodušší a nechcete při ní trávit spousty času (jak dávkováním kávy nebo následným složitým čištěním), pak pro vás bude ideální automatický přístroj. Existují v podstatě dvě varianty automatických přístrojů. První z nich je založena na přípravě kávy pomocí tzv. PODů – neboli kapslí s porcovanou kávou. Ty další si pak samostatně umí umlít zrnkovou kávu, sami si ji nadávkují a přepaří horkou vodou. Po skončení procesu odstraní odpad do speciální nádoby a samy se pročistí.

V prvním případě se jedná o zařízení, ke kterému přijdete, naplníte nádržku na vodu (jen jednou za čas, protože její objem může bez problémů pojmout i litr vody – ideálně by měla tato nádržka být vyjímatelná pro snadnější obsluhu i údržbu), vložíte do zásobníku kapsli oblíbené chuti a zavřete. Pod výpusť vložíte prázdný šálek a zmáčknete tlačítko. Uslyšíte hlasitější zvuk, vznikající při práci tlakového čerpadla a pak už budete zavaleni záplavou vůně a budete se těšit, až šálek kávy ochutnáte.

Jedná se o nejkomfortnější a nejjednodušší přípravu kávy vůbec. Na druhou stranu kapsle, které do těchto kávovarů potřebujete a bez kterých prostě kafe nepřipravíte, jsou poměrně drahou záležitostí. Proto zauvažujte, kolik kávy doma vypijete, jak často hostíte své přátele a rodinu – prostě jaké množství šálků průměrně připravíte. Podle toho se rozhodněte, zda pro vás přístroj na kapsle (zdomácněl mu název espresso) nebude příliš drahý. Také se zajímejte, jaké druhy kapslí výrobce nabízí (většinou se jedná o různě silné aroma a odlišnou chuť). Počítejte také s tím, že některé kapsle koupíte jen ve speciálních prodejnách, jiné zakoupíte i ve větších supermarketech. To všechno může hrát roli při nákupu.


Pákové kávovary

Základ přístroje tvoří blok pro ohřev vody (u starších provedení zásobník) a čerpadlo dodávající patřičný tlak. Profesionálové používají tlak kolem devíti barů. Důležitou součástí těchto kávovarů je páka s kovovým mikrofiltrem, ve které dochází k extrakci kávy. Hlavní rozdíly v prodávaných přístrojích spočívají v provedení a vybavení. Nejdražší přístroje jsou v nerezovém provedení vybavené manometry podobně jako profesionální kávovary. Důležitější součástí je ale prostor pro nahřívání šálků na horní straně kávovaru. Nahřátý šálek zajistí, že káva rychle nevychladne. Pákové kávovary jsou vybaveny parní tryskou, pomocí které vyrobíte s trochou cviku mléčnou pěnu, ohřejete a na-pěníte mléko, ale dá se využít i pro ohřívání nápojů. Některé přístroje umějí dávkovat vodu pomocí pamětí nebo připravovat poloautomaticky cappuccino, případně latte macchiatto pomocí speciální konvičky pro tvorbu nápojů s mlékem.


Manuální kávovary

Manuální kávovary jsou ideální pro opravdové znalce a milovníky kávy. Při pořízení takového přístroje totiž musíte mít o tomto černém moku určité znalosti. Potřebujete vědět, jaké množství kávy je potřeba pro přípravu různě velkých šálků. Navíc tyto kávovary nebývají vybaveny mlýnkem na pražená zrna a sami si kávu ani nenadávkují, a proto musíte zvládnout ještě tuto základní činnost - správně mletou kávu napěchovat do páky. Žádná legrace.

Pokud jste ale přesvědčeni, že na tuto práci stačíte, pak směle do toho. Pomáhat vám pravděpodobně bude odměrka a pěchovač a vybírat můžete z různých druhů mleté kávy. Manuální kávovary v čele s odborníkem připraví jednu z nejlepších káv vůbec. Počítejte ale také s tím, že pokud budete připravovat šálků třeba 5 za sebou, budete muset pro každý zvlášť páku napěchovat a zároveň vyčistit, aby byl výsledek opravdu dokonalý. O nejjednodušší přípravě se tak hovořit nedá.


Přístroje na kapsle

U zákazníků si získávají stále větší oblibu. Důvodem je nejjednodušší manipulace s kávou, rychlost přípravy jen horkou vodu. Tu přístroj ohřeje ve výkonném průtokovém ohřívači během několika sekund a dopraví pomocí čerpadla do kapsle, kterou předtím vložíte do speciálního držáku v přístroji. Při zasunutí do přístroje se probodne její obal a tím se vytvoří vtokový a výtokový otvor. Kapsle tak vlastně supluje držák na kávu, filtr, případně i pěnič na mléko – podle typu kapsle. Po použití ji stačí vyhodit. Jak jednoduché! Nevýhodou těch-to přístrojů je kromě ceny kapslí i omezení možností nastavení jenom na množství vody. Pro přizpůsobení různým nápojům umějí některé přístroje přečíst čárový kód na kapsli a podle pokynů v něm obsažených přizpůsobit množství, teplotu i průběh dávkování vody do kapsle. To rozšiřuje možnosti přístroje tak, že může připravit velmi širokou škálu nápojů. Při přípravě nápojů s mlékem je vhodnější využít kapsle s kondenzovaným mlékem, které však využívají jen některé kávovary. Sušené mléko méně zachovává původní chuť mléka a část ho v kapsli po pří-pravě zůstává.


Na co si při výběru kávovaru ještě dát pozor?

Rozhodně se podívejte na parametr, uvádějící informaci o tom, pod jakým tlakem je káva v přístroji připravována. Pokud si doma chcete vyrábět klasické espreso, pak je potřeba kávovaru, který dokáže vyvinout tlak alespoň 9 barů. Samozřejmě existují kávovary také s nižším tlakem – dobrou kávu vám sice připraví, budou levnější, ale pokud si chcete vychutnat pravé espreso s bohatou pěnou, chutí i aroma, pak je potřeba opravdu alespoň 9 barů, ideální tlak je však kolem 15 barů.

Zkontrolujte si také, zda daný tlak vyvíjí kávovar pouze pár vteřin po spuštění nebo rovnoměrně při celém procesu přípravy kávy. 30 mililitrový šálek by se vám měl pod stálým tlakem zaplnit přibližně za 30 sekund. Čerstvě namletá káva se totiž v kávovarech (kromě těch na překapávanou kávu) přepaří horkou párou, která vzniká právě pod vysokým tlakem. To váš šálek naplní onou hustou, napěněnou kávičkou. Důležitá je také teplota vody – měla by se pohybovat přibližně na 90 °C.

Mezi parametry jednotlivých kávovarů narazíte jistě také na příkon. Ten vás ale v případě tohoto malého domácího spotřebiče nemusí tolik zajímat. Tato hodnota vám totiž napoví pouze to, jak dlouho se bude váš kávovar nahřívat před tím, než budete moci kávu připravit. Proto pokud patříte k nedočkavým osobám nebo ve spěchu žijícím jedincům, zvolte si kávovar s vyšším příkonem, ať vás ve vašem přeletu kávovar nezdržuje. Na kvalitě kávy ale vyšší nebo nižší příkon nic nezmění.


Doplňkové funkce a design

A co vám moderní kávovary mohou nabídnout navíc? Hledat můžete třeba časovač. Ten je příjemný z toho pohledu, že je možné váš kávovar nastavit na dobu, kdy ráno vstáváte a ve chvíli, kdy přijdete do kuchyně, na vás už bude čekat voňavé čerstvé kafíčko. A možná oceníte také programovatelný automat, který si zapamatuje, jaký druh a množství kávy pijete právě vy (a také vaše rodina – většinou je totiž možné uložit si více možností). A pak je prožitek z ranní kávy kompletní.

Kvalitní kávovar, jakéhokoliv typu, by vám měl umožnit variabilně si nastavit výšku podstavce pro různé velikosti šálku. Věřte totiž, že někteří z vás si oblíbí variantu nejmenší hrnečků, kdežto váš kamarád bude požadovat šálek větších rozměrů. Aneb jak se říká: proti gustu, žádný dišputát.

Určitě vás ale nebude zajímat pouze to, co kávovar umí, ale také to, jak vypadá. Vyberte si hlavně takový, který se vám bude líbit. Již neplatí, že tyto přístroje jsou vyráběny pouze v tradičních odstínech bílé, černé a stříbrné. Dnes můžete pořídit kousky různých tvarů i barev. Někteří výrobci produkují kávovary třeba v červené, zelené, žluté ale i jiné, nenudné barvě. Ladné křivky také často střídají extravagantní modely s neotřelým designem. Váš nový kávovar by vám tak měl především pasovat do kuchyně – je to totiž přístroj, který pravděpodobně do skříně schovávat nebudete…

Vše o nákupu Poradna Prodejny Kontakt

Registrace

Porovnání 0

577 055 777 info@euronics.cz