Jak vybrat mrazničku?

Zjistili jste, že vám nedostačuje stávající mrazící prostor v ledničce? Místo abyste si kupovali novou chladničku v kombinaci s větším mrazícím prostorem, můžete sáhnout po samostatné mrazničce. Vyrábí se v různých velikostech i provedeních a především vám nabídnou spoustu prostoru navíc. Na následujících řádcích se vám pokusíme pomoci s orientací na trhu mrazniček.


Jaký mrazák bude pro mne ideální?

Vybíráte-li nový spotřebič do domácnosti, jednou z prvních otázek bude, zda má být volně stojící nebo vestavný. Vzhledem k tomu, že by mrazák měl být umístněn v co nejchladnější místnosti (sklep, chodba, apod.) - kuchyně rozhodně nebude ideálním prostorem. Spotřeba vestavně umístněného mrazáku se totiž může vyšplhat do vyšších hodnot. Čím je totiž prostor kolem mrazničky teplejší, tím více se musí mraznička zamrazovat, s čímž logicky roste také samotná spotřeba energie.

Proto, pokud na to máte prostor, je vhodnější volit volně stojící mrazničku, kterou uložíte mimo zdroje tepla (topení, apod.). Při rozmísťování ale mějte na paměti také to, že mrazák při svém provozu vydává v nepravidelných intervalech určité provozní zvuky, proto jej určitě neumisťujte do obyvatelných místností.

Rozhodně kupujte mrazák v A třídě (A, A+, A++, A+++). Jedná se totiž o spotřebič, který stejně jako lednička běží celých 24 hodin denně a spotřeba anergie by tak měla vykazovat co nejmenší čísla. A pokud máte na výběr z více mrazáků, ideální je porovnat si jejich denní spotřebu, která je přepočítána na 100 litrů objemu. Jen tak můžete objektivně srovnat spotřebu mrazáku s objemem 50 nebo 200 litrů.

A když už jsme u toho objemu, mrazák by měl být zaplněný co nejvíce, aby byl ekonomičtější. Proto volte raději menší mrazák, který budete mít plný než mrazničku velkou a prázdnou. Pro každou osobu v domácnosti počítejte přibližně 40 – 60 litrů prostoru, ale záleží samozřejmě také na tom, jaké jsou vaše zvyklosti. Pokud máte doma rybáře, který vyloví rybu, jen se podívá na vodu, nebo chováte domácí zvířata na maso a podobné produkty, pak volte raději větší mrazák, třeba truhlicového typu.


Pultová mraznička aneb přístup shora

Kromě mrazniček pultových (truhlicových) je možné na trhu najít také mrazáky šuplíkové, označovány někdy také i skříňové. Prvně zmiňovaný typ je vhodný spíš pro ukládání většího množství potravin (nejlépe stejného druhu = produkty ze zabíjačky, úlovky z mysliveckého honu, apod.). Pokud totiž tuto mrazničku naplníte zeleninou, masem, zmrzlinou, formou na výrobu ledových kostek, či krabičkami s uvařeným obědem, musíte počítat s tím, že v truhlicové mrazničce budete mít problém danou věc později najít.

Nepřehlednost těchto mrazniček se výrobci snaží řešit plastovými zásuvkami různých tvarů a velikostí, do kterých je možné ukládat nejčastěji používané potraviny. Určitě ale počítejte s tím, že zásoby na dně mrazáku pro vás budou hůře dostupné, a pokud jste navíc menšího vzrůstu nebo máte pohybové problémy, pak je pro vás pultová mraznička vyloženě nevhodná. Pokud vás ale výše zmíněná kritéria nechávají klidnými, pak vězte, že tento typ spotřebiče je velmi dobře izolovaný a proto je také energeticky nejúspornější. Nejčastěji ho můžete najít v prodejnách (třeba s potravinami).



Šuplíkové (skříňové) mrazničky

Vypadají velice podobně jako klasické chladničky, které známe z našich domácností. Po otevření dvířek na pravou nebo levou stranu (podle toho, jak vám to vyhovuje) se před vámi objeví několik polic nad sebou. Ty bývají vyrobeny z plastu nebo jsou řešeny drátěnými koši (ty však nejsou úplně ideální – věci vám k nim mohou přimrznout). Hlavní výhoda oproti pultové mrazničce spočívá v přehlednosti a dělitelnosti vnitřního prostoru, kde v každé přihrádce můžete uchovávat jiný druh potravin. Obecně se doporučuje v horních patrech skladovat potraviny, které potřebujeme ihned zmrazit.

Šuplíkové mrazničky ale zpravidla nemívají tak velké objemy jako truhlicové mrazáky, které dokážou pojmout klidně i 200 litrů zásob. Rozdílná je také cena. V případě šuplíkových mrazniček zaplatíte více peněz, ale na druhou stranu za to získáte komfort lehce dostupných potravin. A vybaveny mohou být také speciálními boxy – označenými jako Big Boxy (nebo obdobně), které vám umožní uchovat větší kusy potravin, čímž se snaží přiblížit volnému, neomezenému prostoru mrazniček truhlicových.


Mrazící výkon a klimatická třída

Ve chvíli, kdy si vyberete, který z těchto dvou typů mrazniček pro vás bude vhodnější, zkuste si všimnout také dalších parametrů. Kupříkladu mrazícího výkonu. Ten je obvykle označen hvězdičkami – od jedné po čtyři a vyjadřuje množství potravin těsně nad bodem mrazu (v kg / 24 hodin), které je mraznička během jednoho schopna dne uvést do teploty kolem – 16 °C. Ideálně vybírejte mrazák s označením **** nebo *** (stačí pro předem zmrazené potraviny), na nižší mrazící výkon již pravděpodobně na trhu ani nenarazíte.

Další parametr, který stojí za pozornost je klimatická třída. Ta uvádí do jakého prostředí (teploty) je vhodné mrazák umístit. Obecně rozlišujeme čtyři takové třídy – SN, N, ST a T. U subnormálních podmínek (SN) se teplota okolo mrazničky pohybuje v rozmezí 10 – 32 °C, u normální třídy je to 16 – 32 °C, subtropická třída obhospodařuje rozpětí 18 – 38 °C a konečně tropická je 18 – 43 °C.


Doplňkové funkce

Pokud se chcete zbavit nepříjemného odmrazování námrazy, která se u klasických mrazniček ráda tvoří, pak s klidným svědomým sáhněte po mrazničce No-Frost. Ta funguje na principu cirkulace vzduchu a na potravinách ani vnitřních prostorech se vám tak námraza tvořit nebude. A nemusíte se bát ani toho, že mraznička s No-Frost systémem má vyšší spotřebu energie, protože tuto energii navíc si vezme i klasický námrazový mrazák, pokud je námraza silnější než 5 mm.

Když už jsme u těch pojmů, podívejme se také na funkci Super-frost. Jak už z názvu napovídá, jedná se o funkci, která při zapnutí prudce sníží teplotu v mrazničce – tzv. zrychlené zmrazení. Reálně se tato funkce využívá především ve chvíli, kdy domů přinesete nákup s novými potravinami. Super-frost významně zkrátí dobu, během které se nové potraviny přizpůsobují teplotě vnitřního prostoru. Navíc, ve chvíli kdy jsou nové potraviny zamrazeny dostatečně, se sama deaktivuje a pokračuje v normálním režimu.

Mezi další vychytávky, které můžeme u mrazniček objevit, řadíme také alarm (který nás upozorní na to, že jsme nechali mrazničku otevřenou déle, než by bylo zdrávo, případně, že jsme po doplnění potravin špatně dovřeli její dvířka. Ani nevychytávkou, ale spíš nutností je pak akumulační doba. Ta nám říká, jak dlouho dokáže mraznička udržet potraviny ve zmrazeném stavu od chvíle, kdy došlo k výpadku elektrické energie (u skříňových se jedná cca o 20 hodin, pultové vydrží klidně i jednou tolik).

O nákupu Poradna Prodejny Kontakt

Registrace

Porovnání 0

Prodejny

577 055 777 info@euronics.cz