Jak vybrat sporák a troubu?

Plánujete-li výměnu starého sporáku a trouby, které již dosluhují, za novější a lépe vybavené spotřebiče, možná vás již pohltila obsáhlá nabídka plynových sporáků, varných desek i multifunkčních trub. Abyste se v široké záplavě domácích spotřebičů neztratili, pokusíme se vám na následujících řádcích poradit, na co se při výběru nového sporáku a trouby zaměřit.


Jaký typ sporáku a trouby zvolit?

Při výběru nového sporáku a trouby je potřeba v první řadě zvážit, zda budete pořizovat variantu volně stojící či vestavnou. Pokud si domácnost teprve zařizujete a novou kuchyni máte v návrhu – pak pro vás jistě bude vhodnější vestavný spotřebič. A to ať už z ryze praktického důvodu, že nový kousek vhodně zapadne do vašeho interiéru nebo třeba proto, že u klasických volně stojících sporáků se vytváří nepříjemný volný prostor mezi kuchyňskou linkou a sporákem a z vlastní zkušenosti asi víte, že ten je hůře dostupný a špatně se čistí.

Pro vestavný spotřebič hovoří také fakt, že můžete troubu zabudovat do jakékoliv výšky – což jednoduše znamená, že už se nebudete muset zohýbat při každé její návštěvě. Pokud jste však typ, který bydlí v garsonce, a nevíte, kdy se budete znovu muset stěhovat, pak možná raději sáhněte po sporáku s troubou volně stojící. Tato varianta je lehce přenositelné a zároveň, ať už se budete stěhovat kamkoliv – volně stojící spotřebič nevyžaduje žádné, dodatečné stavební úpravy.

Tak či tak, jestli využijete varianty volně stojící, budete moci vybírat mezi šířkou 50 a 60 cm, přičemž u vestavby bude mít trouba na šířku standardizovaných 60 centimetrů. Stejných rozměrů, tedy 60 cm, bude i její hloubka, což je hodnota odpovídající hloubce klasické pracovní desky.


Plynový sporák nebo varnou desku?

Pokud už jste zvážili rozhodnutí, zda volně stojící nebo vestavný spotřebič, na řadu přijde také další otázka – z jakého materiálu mají být sporák a trouba vyrobeny? V nabídce je jak profesionální nerezová ocel, moderní kovové (stříbrné) provedení nebo tradiční barvy jako bílá nebo černá. Na trhu se ale vyskytují také trouby v imitaci dřeva nebo v jiných barevných odstínech. Tuto volbu pravděpodobně podřídíte zbývajícímu vzhledu své kuchyně.

Nejtěžší nebude ani rozhodování, zda využít sporák plynový nebo elektrický. Záleží totiž na tom, jakého zdroje můžete využít. Máte-li k dispozici pouze plynový přívod, pak asi nebudete uvažovat nad elektrickým sporákem. V případě, že je přívod elektriky k dispozici také, podívejte se na následující popis vlastností, výhod a nevýhod jednotlivých variant. Na výběr je totiž několik možností, z nichž se společně pokusíme vybrat tu správnou.


Varné desky a jejich možnosti

Mezi elektrickými sporáky najdeme nejčastěji tři typy desek – litinové, sklokeramické a indukční. Jaký je mezi nimi rozdíl? Litinové hořáky mají nízkou pořizovací cenu, při svém provozu ale produkují přílišné množství zbytkového tepla. Vyrábí se ale také jako kompaktní a odolné typy, kterou jsou vhodné i pro cestování.

Sklokeramické desky se zahřejí rychleji (plného výkonu dosahují přibližně za 15 sekund). Produkce zbytkového tepla je u nich nižší než u litinových hořáků, stále však nedosahují vlastností desek indukčních. Ty produkují teplo pouze v případě, že dochází k dotyku varné desky s nádobou a ohříván je navíc pouze spodek nádobí (ne jeho okolí). Proto dochází k téměř nulové produkci zbytkového tepla.

Pokud se však rozhodnete pořídit si desku indukční, musíte následně zvažovat také nákup speciálního nádobí, které musí obsahovat železo. Nelze tedy použít klasické skleněné, hliníkové ani keramické nádobí. Pořizovací náklady jsou tak lehce vyšší.

Nespornou výhodou indukční desky oproti sklokeramické je také „nepřilnavost“ desky jako takové. Pokud se vám totiž přihodí nehoda a jídlo z hrnce přeteče, na sklokeramickou desku se ihned připeče, přičemž na tu indukční naopak nereaguje - můžete ho tak ihned setřít. To jsou ve stručnosti hlavní rozdíly mezi varnými deskami.


Plynový sporák i trouba

Plynový sporák i trouba jsou asi nejstarší kombinací vůbec. Protože obliba plynových sporáků je i v současné době vysoká, nemůžeme ji při výtahu možností opomenout. Největší přednost takového sporáku spočívá v tom, že je okamžitě připraven k použití a velmi dobře se u něj reguluje teplota, přičemž má také nízké náklady na provoz. Moderní plynové sporáky jsou navíc vybaveny jiskrovým zapalováním (většinou stačí pouze lehce stisknout a otočit knoflík a plamen je na světě) a samozřejmostí by měla být i pojistka, která v případě zhasnutí plamene zastaví přívod plynu.

O trochu hůře jsou na tom plynové trouby, ve kterých se teplo vede pouze ze spodní nebo vrchní strany, případně i z obou najednou. Tvoří se v nich však vlhké prostředí, které není oblíbené třeba pro pečení cukroví, na druhou stranu je dobré třeba pro přípravu masa či drůbeže (tolik se nevysuší jako v troubě elektrické). Pro hovoří také jejich nízká pořizovací cena a náklady, nevýhodou je však již zmiňované (nerovnoměrné) vedení tepla a také špatná regulace (spíše odhad) teploty uvnitř trouby.


Kombinace plynu a elektriky

Pokud jste si zvykli na vaření na plynu a nechcete se ho vzdát, ale plynová trouba vám nevyhovuje, pak se pro vás nabízí kombinovaný spotřebič, neboli varianta plynového sporáku a elektrické trouby. V nabídce můžete narazit také na kombinované spotřebiče polyvalentní – jde o variantu, kdy je oddělena deska sporáku od trouby. Oba spotřebiče jsou však stále umístněny nad sebou a sporák se ovládá tlačítky, která jsou umístěna na horním panelu trouby. Více o elektrických troubách nalezente v sekci multifunkční elektrické trouby.

Moderní multifunkční trouby toho zvládají opravdu hodně. Pořídit můžete třeba takovou, která má v sobě zabudovaný generátor mikrovln, což vám může nahradit klasickou mikrovlnnou troubu. Stejně jako mohou domácnosti, které příliš nepečou, využít mikrovlnnou troubu s funkcí pečení a nahradit tak klasickou, objemnou troubu. Protože ale čtete tento článek, pravděpodobně neuvažujete o tom, že byste si domů troubu nepořizovali. A tak pokračujme směle v tom, co elektrické trouby zvládají. Různé trouby totiž mohou být vybaveny různými druhy ohřevů.

Ohřev může být horní/spodní (pro křupavé pečeně, piškotové těsto, drobné pečivo), samostatný spodní ohřev (jídlo ve vodní lázni nebo dopékání zespodu), gril (grilování steaků, klobás, ryb), stupeň pro přípravu pizzy (kombinace spodního ohřevu a horkého vzduchu), rozmrazování (šetrné rozmrazování masa, drůbeže, chleba, apod) nebo pečení cirkulujícím horkým vzduchem (rychlejší dosažení požadovaných teplot). Zvažte, co v troubě nejčastěji připravujete a podle toho si určete, kolik možností ohřevu od své trouby požadujete.


Pyrolytické a katalytické trouby

Pyrolytické a katalytické trouby jsou spotřebiče, které výborně zvládají samočištění a hlavně vám ušetří čas, který byste jinak trávili drhnutím vnitřních prostor trouby. Pyrolytické trouby pracují na principu zahřátí se na vysokou teplotu (v řádek stovek °C), kdy dochází ke spálení mastnoty i zbytků připáleného jídla. Díky těmto vysokým teplotám dochází k chemickým procesům, během kterých se zbytky po pečení přemění na hromádku popela, kterou jednoduše smetete ze spodní části trouby.

Pokud se rozhodnete pro troubu s pyrolýzou, rozhodně si zkontrolujte, z kolika vrstev skla je vytvořen průhled dveří. Čím více skel, tím lépe. Ideální přitom je, když je průzor dovnitř co největší a je navíc vybaven funkcí, která snižuje teplotu čelního skla – můžete si pak být jisti, že i při těchto extrémních teplotách se volně pohybujícím potomkům nebo domácím zvířátkům nemůže nic stát.

A jak pracují trouby katalytické? Obdobně. Povrch uvnitř trouby je vyroben s porézní smaltovanou úpravou, která zaručuje, že při samočištění se mastnota a nečistoty vsakují a postupně rozpouštějí. Většinou toto čištění probíhá po samotném pečení, kdy necháte troubu ještě 20 minut běžet v „režimu čištění“. Jako nevýhoda se může jevit fakt, že plechy v těchto troubách by se měly každých 5 – 6 let vyměnit.


Ventilátor nebo kruhové topné těleso?

V současné, moderní době nám trouby umožňují jednu vynikající věc. Během jednoho pečení můžete současně připravovat třeba tři různá jídla najednou. Máte-li v troubě tři patra, může to být třeba příprava přílohy, pečeného masa a moučníků v jednu a tu samou chvíli. Ušetříte tak jednak energie, ale také svůj čas. Specialisty na takové pečení jsou trouby s ventilátorem nebo kruhovým topným tělesem.

Trouba s ventilátorem je levnější variantou takovéto přípravy. Troubu není potřeba předehřívat, vložíte do ní připravené suroviny a tato horkovzdušná trouba vám zajistí rychlejší a rovnoměrnější pečení než třeba trouba plynová. Ideální je pečení pouze dvou pokrmů najednou, přičemž se doporučuje jídla v průběhu přípravy v jednotlivých patrech prohodit, aby bylo propečení rovnoměrnější.

Pokud se vám nechce myslet na prohazování nebo chcete péct i více pokrmů najednou, potom si zvolte troubu s kruhovým topným tělesem. Díky tomuto tělesu neustále proudí do trouby horký vzduch, který zaručí, že se vám při přípravě nesmíchají pachy ani chutě a příprava jídla bude rychlejší. Pokud jste však doposud využívali troubu plynovou, pak vězte, že při přípravě jídla v troubě horkovzdušné stačí využít přibližně o 10 % nižší teplotu pečení (pokud je tedy v receptu pro plynovou troubu uvedeno 200 °C, vyzkoušejte v nové troubě péct pouze při 180 °C.

Někteří uživatele horkovzdušných trub tvrdí, že tyto trouby vysušují, což ale naopak oceníte třeba při pečení vánočního cukroví, které bude křupavější.


Na co ještě se mám zaměřit?

Při nákupu trouby si určitě zkontrolujte, zda je vnitřní prostor trouby osvícen. Existují typy trub, které osvětlují prostor uvnitř v průběhu celého pečení a zhasnou se až v případě, že doběhne časový interval pečení. Jistou variantou je i trouba, ve které si díky spínači na ovládacím panelu můžete dovnitř posvítit kdykoliv potřebujete.

Výborná je také teplotní sonda, kterou využijete zejména při pečení masa. Tuto chytrou sondu zasunete do masa, nastavíte stupeň pečení a sonda ve správnou chvíli troubu vypne – jednoduše sama pozná, kdy je maso hotové. A při vytahování dobroty z trouby ven jistě oceníte také teleskopické výsuvné plechy, které jsou zařízeny třeba tak, že ve chvíli kdy troubu otevřete, plech sám vyjede ven. Manipulace s plechy a pekáči je tak jednodušší a hlavně – nepopálíte se!

Co se týká energetické náročnosti trouby, uvádí se energie, kterou trouba spotřebuje při zahřátí na 200 °C po dobu jedné hodiny. Rozhodně vybírejte z kategorie A, ať se vám pečení příliš neprodraží. A když už je řeč o ceně, zvažte, kolik peněz chcete do vašeho nového sporáku a trouby investovat. To vám může samotný výběr také značně vyfiltrovat.

O nákupu Poradna Prodejny Kontakt

Registrace

Porovnání 0

Prodejny

577 055 777 info@euronics.cz